Proaktiv rekrytering: nyckeln till framgång på en föränderlig marknad

I en tid då arbetsmarknaden genomgår stora förändringar är det viktigare än någonsin att ligga steget före i kompetensplaneringen. AI-vågen har gjort att dagens skills inte kommer ha samma värde i framtiden, och många roller kommer att förändras eller försvinna helt. Från en jämförelsevis lugn höst 2023 har nu sett att fler arbetstagare kommit in i matchen igen, vilket tyder på att marknaden håller på att vända. Genom att skapa en proaktiv rekryteringsstrategi kan företag säkerställa att de har rätt kompetens på plats för att möta framtida utmaningar och möjligheter.

Varför proaktiv rekrytering är avgörande

Proaktiv rekrytering handlar om att förutse kommande behov och agera i god tid, snarare än att reagera på akuta vakanser. 9 av 10 företag saknar idag tillgänglighetsdata hos kandidaterna på marknaden, vilket gör att de bygger in risk i rekryterings- och kompetensförsörjningsarbetet. Denna risk visar sig genom att man anställer kandidaterna för sent, och den ökade arbetsbelastningen hos befintliga anställda kan driva upp personalomsättningen.

Den som ligger steget före i kompetensplaneringen kommer att ha en klar fördel i en allt mer konkurrensutsatt marknad. Genom att istället kontinuerligt underhålla kvalificerade kandidater kan företag:

  • Korta tiden från behov till anställning
  • Attrahera topptalanger innan konkurrenterna gör det
  • Säkerställa en smidig övergång när medarbetare slutar eller går i pension
  • Underlätta tillväxt och säkerställa projekt och andra initiativ

Kommunikation är nyckeln – data på din målgrupp visar vad som driver dem

I takt med att marknaden vänder kommer kandidater att få allt fler erbjudanden och bli mer eftertraktade. För att sticka ut i bruset och bygga starka relationer med potentiella medarbetare krävs en genomtänkt kommunikationsstrategi, employer branding, säljande information om rollen och avdelningens och funktionens USP:ar. Håll löpande kontakt utan att bli påträngande, var personlig och engagerad i din kommunikation, och erbjud värdefull information och insikter om din bransch och ditt företag för att lyckas attrahera din målgrupp.

Matcha rekryteringsbehov mot en pipeline

Genom att ligga steget före och bygga en stark pipeline av kandidater kan företag snabbt och effektivt matcha sina rekryteringsbehov mot kvalificerade individer. Detta kräver en kombination av proaktivitet, kommunikation och strategisk planering.

Några konkreta steg att ta:

  • Identifiera kritiska kompetenser och roller för framtiden
  • Använd olika kanaler för att nå ut till potentiella kandidater, såsom sociala medier, branschevenemang och nätverk
  • Skapa engagerande innehåll som showcasar företagets kultur, värderingar och möjligheter
  • Följ upp med kandidater regelbundet och erbjud värde i varje interaktion

Minska rekryteringsstressen – få tillgång till data

Vi förstår att det kan vara en riktig utmaning för stressade rekryteringschefer att hitta tillgängliga kandidater när behovet uppstår. Samtidigt blir passiva kandidater ofta översvämmade av irrelevanta och alltför generella jobberbjudanden vid fel tidpunkt. Vår unika lösning är att proaktivt bygga upp en pipeline av kvalificerade kandidater som matchar era behov. Genom att kontinuerligt uppdatera och underhålla denna pipeline säkerställer vi att ni alltid har tillgång till rätt kompetens, även när ni inte har ett akut rekryteringsbehov.

Proaktiv rekrytering är avgörande för att säkra rätt kompetens och ligga steget före konkurrenterna i en snabbt föränderlig marknad. Hör av dig till oss om du vill få tillgång till vår data – vi hjälper dig lyckas!