Tips för att lyckas arbeta hemifrån

Inte nog med att det blivit vanligare under pandemin – faktum är att många företag börjat se möjligheterna och planerar att göra det till en del av sin affärsstrategi att även i fortsättningen låta sina medarbetare arbeta hemma.

För några går hemarbetet som en dans, och kanske gör det till och med vissa medarbetare ännu effektivare. Men för andra innebär det utmaningar.

Oavsett om du är trött på att jobba hemifrån eller är på jakt efter en arbetsgivare som tillåter mer hemarbete mer kan vi på Worko hitta det perfekta jobbet just för dig. Kontakta oss och gå med i vårt nätverk!

Här har vi listat några tips för dig som tycker det är lite svårare att koncentrera sig hemifrån.

4 jobba hemifrån-tips:

  1. Skapa en funktionell arbetsplats. Att ha en funktionell arbetsplats har blivit viktigare än någonsin när vi bytt ut kontoret mot att jobba hemifrån online. Undvik att sitta på en obekväm köksstol och placera datorn bland gårdagens matrester, säcka ihop i vardagsrumssoffan eller sängen. Se till att platsen du väljer att sätta dig och arbeta på för dagen så mycket som möjligt liknar ett kontor. Kanske kan din arbetsgivare bistå med en skärm som underlättar för trötta ögon och gamnackar, en skönare arbetsstol och höj-och sänkbart skrivbord? Om inte finns det några knep. Placera laptopen på strykbrädan med några böcker – och vips har du ett höj-och sänkbart skrivbord! Är stolen obekväm, testa att placera kuddar i ländryggen eller på stolsitsen för att inte få träsmak efter timmar av stillasittande arbete.
  2. Ta pauser! På jobbet tar vi ofta naturliga pauser när vi lämnar skrivbordet för lunch eller går på möten. Men vid arbete hemifrån kan vi både äta lunch och ta videomöten utan att behöva lämna vårt skrivbord en enda gång. Därför är det oerhört viktigt att se till att ta de där nödvändiga pauserna i form av en kort promenad eller att ägna fem minuter åt stretcha kroppen.
  3. Försök hålla dig till rutiner. Det är lätt att tappa motivationen när jobbet flyttar in i hemmet. Men bara en sådan sak som att vakna samma tid varje morgon och ta på sig samma kläder som man hade haft på sig till jobbet kan få en att bli mer motiverad att jobba. Det är även viktigt att verkligen skilja på arbetstid och fritid. Se till att sätta ett fast klockslag där du slutar jobba varje dag. Bara för att du jobbar hemifrån ska du inte jobba längre eller vara tillgänglig 24 timmar om dygnet. Se till att lämna skrivbordet och mejlinkorgen och ta dig ut ur hemmet för att inhämta ny energi när du är ledig.
  4. Glöm inte det sociala! En annan sak som många saknar när de jobbar hemifrån är samtalen i fikarummet eller vid kaffeautomaten. Det är viktigt för produktiviteten och sammanhållningen för en arbetsplats att medarbetarna har ett sätt att få prata av sig en stund och helst prata om annat än jobb. När vi inte längre har chansen att småprata med kollegorna på jobbet kan det därför vara en bra idé att ta en digital fika eller AW med något roligt quiz. Om det inte finns något sådant på din arbetsplats kanske du kan vara den som drar igång det? Dina kollegor kommer att tacka dig.

Kanske är just du på jakt efter ett jobb där du kan jobba hemifrån? Se i så fall till att du finns sökbar som kandidat i vårt nätverk så att du inte missar nya spännande uppdrag!