Tech-branschens 4 största rekryteringstrender att hålla koll på under 2022 och framåt

Rekrytering är oundvikligen ett fenomen som centrerar kring människor – hitta de rätta personerna till ett projekt, motivera dem att göra sitt bästa på arbetsplatsen och inte minst att hjälpa teammedlemmar att bygga meningsfulla relationer. De senaste 20 åren har emellertid talent management förändrats från grunden eftersom tech och automatisering tagit en mer naturlig plats. Här är fyra trender inom HR-tech vi tror kommer etableras på bred front inom den närmaste framtiden.

1. Teknologiska uppgraderingar för distansarbete
Att företag erbjuder sina medarbetare större möjligheter till distansarbete är numer ett etablerat faktum. Företag måste dock se till att medarbetare som jobbar på distans från olika platser och tidszoner har samma inlärningsmöjligheter och att det inte finns några schemaläggningsproblem i arbetsprocessen. Även om det finns flera exempel på HR-programvara som innefattar distansarbete kommer 2021 att se en bättre variation i denna typ av produkter.

2. Större fokus på säkerhet
Med ett större beroende av molnteknologin kommer behovet av att skydda känsliga personuppgifter växa. Ny lagstiftning som antagits till stöd för datasekretess och säkerhet (som GDPR) har också bidragit till att detta blivit en av de viktigaste frågorna inom HR. De senaste HR-tekniktrenderna fokuserar inte bara på den ökade säkerheten som en ytterligare mjukvarufunktion utan tvingar också företag att anta nya tillvägagångssätt.

3. Biometrisk tidrapportering
Hantering av medarbetares närvaro är viktigt för framgångsrik arbetsplatskontroll. De flesta företag använder dock fortfarande föråldrade verktyg för att bestämma arbetstiden för sina team – från excelark till gammeldags tidrapporteringsverktyg som ingen tycker är särskilt kul att använda. 

Biometriska skannrar är framtidens tidrapportering. För det första minskar risken för förfalskning eftersom medarbetare inte kan skapa fingeravtryck, de är dessutom säkrare eftersom datan lagras i privata “valv”. Tekniken lämpar sig väl för distansarbete och kan integreras med smartphones. 

4. Rapporteringsverktyg för trakasserier
Me Too-eran” introducerade nya trender inom HR och fick HR-chefer att komma med snabbare och effektivare sätt att rapportera sexuella trakasserier. Tack vare tekniska framsteg behöver inte medarbetare längre boka ett personligt möte för att meddela ledningen om hen råkat ut för något. 

Det finns massvis av tekniska lösningar för att rapportera trakasserier där de vanligaste är:
– Anonyma rapporteringsverktyg
– Messenger-chattar
– Verktyg för att upptäcka varningssignaler hos kandidater redan på intervjun