Rekrytera IT-arkitekt

Jag hjälper dig rekrytera er nästa IT-arkitekt!
Prata med Cecilia

Efterfrågan på IT-kompetens är stor, inte minst när det kommer till seniora roller som IT-arkitekt. Vi på Worko är specialiserade på att rekrytera inom IT-branschen och ger våra bästa tips för att rekrytera IT-arkitekter.

IT-arkitekter, som även kan kallas nätverksarkitekter, designar, distribuerar och underhåller datorsystem för företag, organisationer och enskilda användare. Deras jobb är att bedöma företagets eller individens systemkrav och designa skalbara datornätverk för att uppfylla deras specifikationer.

De är spindeln i nätet och har en övergripande helhetskoll på IT-strukturen inom företaget eller organisationen ovh behöver således ha väldigt god förståelse över hur verksamheten fungerar. En IT-arkitekt som genuint tycker om att vara “spindeln i nätet” är därför extra eftertraktad bland arbetsgivare. IT-arkitekten har ofta den viktiga rollen som länk mellan utvecklarna och användarna av tekniken. I det dagliga arbetet har de ofta kontakt med många olika roller och behöver vara bra på att kommunicera.

Worko är specialiserade på att rekrytera IT-arkitekter i Sverige. Vi har anpassat oss efter dagens rekryteringsklimat och ligger steget före traditionella rekryteringsföretag då vi endast använder oss av proaktiva metoder för att leverera rätt kandidater inom data engineering. Vi stöttar företag i det strategiska arbetet för att matcha resurserna och rekryteringen till företagets tillväxtplan.

3 tips för att rekrytera IT-arkitekt

  • 1. Rekrytera proaktivt
    Proaktiv rekrytering skapar betydligt bättre förutsättningar för att få rätt utvecklare på plats i tid jämfört med att starta rekryteringsprocessen först när en akut situation uppstår. Se till ert årliga kompetensbehov – vilka projekt, leveranser och förändringar står ni inför? Låt det styra er kompetensförsörjning för att få ett jämnt inflöde av lämpliga kandidater.
  • 2. Hör av er till potentiella kandidater kontinuerligt
    Eftertraktade IT-arkitekter har ofta redan attraktiva anställningar – därför är det ni som måste söka kontakt med dem. Hör av er löpande för att säkerställa att ert företag finns i deras medvetande och för att få koll på deras tillgänglighet. Även om tajmingen inte är rätt för stunden så kanske det finns ett intresse av att byta jobb längre fram.
  • 3. Skräddarsy jobberbjudandet utifrån kandidaterna
    IT-arkitekter känner till sitt värde på marknaden och har ofta redan trygga arbetsvillkor och bra förmåner hos sin befintliga arbetsgivare. För att attrahera kandidater till er behöver ni därför förstå vad som efterfrågas och anpassa erbjudandet så gott det går.

Du som ska rekrytera en IT-arkitekt har förmodligen redan full koll på hur svårt det kan vara att hitta rätt kompetens inom IT. Konkurrensen om arbetskraften är stor och många av de bästa på området har redan jobb de trivs bra på, och deras arbetsgivare är ofta inte sena med att skämma bort dem med förmåner.

När man ska rekrytera eftertraktad kompetens är det viktigt att ligga steget före. Vi på Worko gör det genom att jobba med vad vi kallar för strategisk kompetensförsörjning. Vi rekryterar inte bara då det uppstår ett behov hos våra kunder, utan vi rekryterar löpande för att tillgodose hela årets behov. På det sättet har vi alltid kandidater med rätt IT-kompetens redo för våra kunder. Läs mer här om hur vi arbetar med strategisk kompetensförsörjning.