Locka de bästa kandidaterna – så genomför du en lyckad rekryteringsprocess

Många företag vittnar om hur svårt det är att hitta och knyta till sig kandidater idag. Det är arbetstagarens marknad som råder och många potentiella kandidater sitter redan på trygga och attraktiva positioner.

För att nå ut och sticka ut från mängden behöver företag se över sin rekryteringsprocess.

Behöver du rekrytera? Ta då hjälp av Worko. Sedan 2011 har vi förfinat vår metod för rekryteringsprocessen, och har byggt upp ett nätverk av potentiella kandidater inom IT, Bygg och andra ingenjörstunga branscher. Läs mer om våra tips för en lyckad rekryteringsprocess här nedan.

De allra bästa potentiella kandidaterna sitter oftast redan på bra jobb och positioner. Många av dem trivs där de är, men skulle kunna tänka sig att byta jobb om något bättre skulle dyka upp.

Trots det riktar sig merparten av rekryteringsprocesserna inte till de här personerna. Det vanligaste är att en annons publiceras under en kort tidsperiod, och att man väljer bland de kandidater som aktivt söker jobb och som därför har sett annonsen. Men de där kandidaterna som redan sitter på bra jobb söker inte jobb aktivt, och ser inte annonsen. Vi på rekryteringsföretaget Worko arbetar på ett annorlunda sätt när vi hjälper er med er rekryteringsprocess, jämfört med våra branschkollegor, vi är specialiserade på att nå passiva kandidater och rekryterar proaktivt.

Tre viktiga steg för en lyckad rekryteringsprocess

  1. Adressera kandidaterna på deras villkor. En potentiell kandidat som sitter på ett bra jobb lockas av andra saker än en person som aktivt söker jobb. För att kandidaten under er rekryteringsprocess ska kunna tänka sig att välja er som potentiell arbetsgivare är det avgörande hur budskapet kommuniceras, hur rollen beskrivs, och om vad som lyfts om den aktuella avdelningen eller organisationen, och om kulturen som råder på arbetsplatsen. Vi på Worko har gjort det till en av våra expertområden att alltid adresserad kandidaterna på deras arena och villkor under rekryteringsprocessen.
  2. Bygg ett nätverk av kandidater (eller ta hjälp med att göra detta). Som vi nämnt ovan, chansen att den perfekta kandidaten ser din annons under den korta period som er rekryteringsprocess pågår, är väldigt liten. Inte minst om personen i fråga är passivt arbetssökande. Det är därför viktigt att bygga upp ett stort nätverk av duktiga kandidater, som antingen kan tänka sig att byta jobb nu eller i framtiden. På det sättet har du alltid riktigt bra kandidater tillgängliga. För många företag är det mycket svårt att hinna göra detta, det kan därför vara en god idé att ta hjälp av ett rekryteringsbolag som jobbar på det sätt som Worko gör.
  3. Arbeta med kompetensbaserad rekrytering. Kompetensbaserad rekrytering, att fokusera på kandidaters kompetens och vad de kan tillföra på arbetsplatsen, istället för att gå på magkänsla, är något som allt fler företag tycker är viktigt. Visst, det är viktigt att personen passar in i er kultur och trivs på arbetsplatsen. Men för att rätt kompetens ska hamna på rätt plats är det viktigt att inte bara gå på magkänsla. Genom att använda sig av ett rekryteringsbolag blir det för många företag ofta lättare att komma i kontakt med kandidater som har rätt kompetens och som kan göra stor skillnad för företaget.

Låt Worko hjälpa dig med din rekryteringsprocess!