Inte redo att återgå till jobbet? Vi har tipsen för dig!

Du kanske har kopplat av genom att umgås med släkt och vänner, njutit av en bra bok på stranden, hämtat kraft i en lugn stuga i skogen eller utforskat historiska platser. Oavsett hoppas vi att du har kunnat koppla bort jobbet, strunta i mejlinkorgen och bara fokuserat på återhämtning. 

Tyvärr kan jobbstressen komma krypande så fort semestern går mot sitt slut, men den goda nyheten är att med lite planering kan du se till att göra det lättare att återvända till jobbet. 

Ge dig själv en mjukstart

Det kan vara skönt att ägna de sista dagarna innan du återvänder till kontoret med att förbereda sig fysiskt och mentalt. Att återgå till rutinen för snabbt utan tillräcklig övergångstid kan göra mer skada än nytta. Det kan därför vara en bra idé att börja ställa in alarmet tidigare, kanske till och med några dagar innan du återvänder från semestern så att din kropp inte kommer att vara i chock första dagen. Det kan även kännas skönt att ha fått tvätten och handlingen gjord så att du kan fokusera på rätt saker.

Återuppta hälsosamma vanor

Om du har vant dig vid semesterrutiner som att skippa träningen och ta några glas vin i veckan kommer övergången att kännas betydligt tuffare. För att anpassningen till vardagslivet ska gå smidigare och för att du ska kunna prestera på jobbet är det viktigt att se till att motionera regelbundet och att äta hälsosamt, vilket i sin tur bidrar till att vi sover bättre och känner oss mer utvilade.

Planera, planera, planera

De flesta känner nog igen sig i att semesterhjärnan spökar, och är lite extra trötta i huvudet under de första dagarna tillbaka på jobbet. Det kan vara bra att inte planera alltför många viktiga möten de första dagarna,  utan i stället ägna dem åt att skaffa sig koll på läget och strukturera upp de kommande veckorna så att du kan vara så produktiv som möjligt. Att skriva kom ihåg-listor och ett strukturerat schema kan vara till extra stor hjälp just nu. 

Tänk positivt

Det kan kännas svårt att tänka positivt när vi ska återgå till jobbet igen efter en tids ledighet och avkoppling. Men det är trots allt viktigt att inte fastna i de negativa tankarna. Försök istället fokusera på de positiva aspekterna av ditt arbetsliv. Förhoppningsvis finns det många saker du trivs med på jobbet, som att återse kollegorna igen, få chansen att lära dig nya saker och genomföra spännande projekt. Det kan också kännas skönt att få tillbaka sina vardagsrutiner. Se också till att boka in trevliga saker att se fram emot på helgerna, det kan få veckorna att kännas lite kortare.