Inbound recruitment, employer branding, recruitment marketing – bara buzzwords eller geniala koncept?

Precis som i många andra branscher finns det många trendord som kommer och går. I rubriken har vi listat några av dessa, men vad betyder begreppen egentligen, och hur skiljer de sig från varandra? Det försöker vi reda ut i denna text. 

Visst kan det kännas som att vi blir överösta med engelska ord inom rekryteringsbranschen, varför inte bara säga rekryterare och rekryteringskonsult i stället för recruiter och recruitment consultant? Faktum är att många ord vi använder dagligen är låneord från engelskan, men tro det eller ej kommer faktiskt ordet rekrytering ursprungligen från det franska ordet recrutement.

Så får du kandidaterna att hitta dig
Ett engelskt begrepp som många hört talas om är inbound recruitment. Från början kommer det från försäljning- och marknadsföringsvärlden där man ofta pratar om inbound marketing. När vi pratar om detta inom rekrytering innebär det att kandidaterna söker upp företaget i stället för tvärtom.

Hur går det till då? Jo, genom att jobba med att stärka företagets varumärke och employer brand (vi ska komma in på vad detta betyder lite senare), och på så sätt förbättra din relation med både aktiva och passiva kandidater i olika steg i rekryteringsprocessen.

Varför inbound recruitment?
Ett företag kan spara både tid och pengar på att ligga steget före. Det handlar om att  helt enkelt om att arbeta proaktivt i stället för reaktivt i sin rekrytering. I stället för att lägga ut en jobbannons redan när en akut lucka har uppstått och det redan är bråttom kan arbetsgivare i lugn och ro kontakta kandidater som redan har tagits fram i förväg för att slippa hamna i ett pressat läge.

Worko är rekryteringsbolaget som jobbar proaktivt med rekrytering. Här kan du läsa mer om hur vi jobbar.

Vad är skillnaden mellan begreppen?
Employer brand handlar i stort sett om att stärka ett företags varumärke genom att förmedla budskapet om företaget som en attraktiv arbetsgivare. Genom recruitment marketing kommunicerar ett företag sitt employer brand till potentiella kandidater. På så sätt skapas en medvetenhet om företaget för att i senare skede, få kandidaterna att söka sig till företaget. Inbound recruitment är i sin tur den övergripande strategin och tillvägagångssättet för att få kandidater att hitta till arbetsgivaren och att söka en tjänst hos denne.