Hur går det med höstens rekryteringar?

Hösten har kommit igång på allvar och vi hoppas att du är redo att ta tag i alla utmaningar inför planerade projekt. Höst kan betyda mer rörlighet på arbetsmarknaden, där många kandidater hunnit fundera kring sin arbetssituation under sommarledigheten och väljer att byta arbetsplats.

Mycket tyder även på att ekonomin återhämtar sig och i takt med detta kan det finnas funktioner inom din verksamhet som behöver förstärkning. På en konkurrensutsatt arbetsmarknad kan det dock vara svårt att hitta talanger, särskilt när flera företag står inför liknande kompetensbehov. För att inte hamna i ett läge där du står utan rätt kompetens är det viktigt att se till att ha behoven säkrade.

Här är några tips på steg du kan ta för att komma igång snabbt och enkelt:

  • Analysera kompetensbehoven. Börja med att göra en kompetensinventering där ni ser över vilken kompetens som finns i dagsläget bland era befintliga medarbetare på arbetsplatsen, vilka egenskaper och kompetenser ni har mest nytta av i nuläget och behöver utöka, och vilka luckor som finns att fylla. Har du koll på vilka dolda talanger som finns på din arbetsplats? Det kan hända att dina befintliga medarbetare sitter på utbildning eller tidigare arbetslivserfarenhet som ditt företag kan dra nytta av.
  • Vässa erbjudandet. Tänk på att det inte bara är du som ska välja kandidaten, kandidaten ska även välja dig som arbetsgivare. Beskriv värdet du som arbetsgivare skapar för dina medarbetare. Vad gör er till en attraktiv arbetsgivare? Lyft saker som företagskultur, givande arbetsuppgifter, utvecklingsmöjligheter, förmåner och andra värden som just ni erbjuder era medarbetare. Arbeta gärna här med storytelling och ta tillfället i akt att kommunicera ert unika erbjudande.
  • Optimera dina chanser. På dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad räcker det inte att enbart publicera en annons och hoppas på det bästa, det gäller att se till att nå ut i rätt kanaler där kandidaterna finns. Fundera kring vilka kanaler som är bäst lämpade för att hitta kandidaterna ni söker. Här är det viktigt att tänka på att många kandidater inte aktivt letar efter jobb. De är nöjda med sin nuvarande arbetsgivare, men skulle vara öppna för att byta jobb om rätt möjlighet dök upp. Med våra lösningar når du kandidater redan innan de börjar söka nytt jobb. Ta kontakt med oss på Worko så hjälper vi dig att leta upp och kontakta de passiva kandidaterna.

Worko hjälper dig och din organisation att lösa era kompetensbehov och hitta rätt kandidater vid rätt tidpunkt. Vi är experter på rekrytering inom samhällsbyggnad, IT, tech och andra verksamhetsområden där kandidaterna består av passiva arbetssökande, exempelvis ingenjörstunga branscher.

Vi önskar dig en fantastisk start på hösten och hoppas att vi hörs!