Digitalisering av företag ökar konkurrensen om digital kompetens

I takt med den digitala utvecklingen som många företag genomgått under de senaste åren ökar konkurrensen om digital kompetens. Det leder i sin tur till att kandidaterna blir allt mer kräsna och ställer andra krav på sina arbetsgivare och anställningsformer än tidigare. I denna text ger vi dig tips om hur du kan gå tillväga för att hitta talangerna.

 1. Sök upp de passiva kandidaterna
  Kandidaterna som är vassast på digitala verktyg är ofta passiva arbetssökande. De kan tänka sig att byta – men bara om de hittar något bättre. 82 % av kandidaterna inom IT som finns ute på marknaden kan tänka sig att gå vidare i karriären om de hittar något som är bättre. Worko har tillgång till passiva kandidater som ni tillsammans med oss når ut till innan de ens börjat söka jobb. 
 2. Få kandidaterna att välja just ditt företag
  För att lyckas med rekrytering av programmerare, samt frontend, backend- och systemutvecklare krävs det att skapa intresse för de tekniska utmaningarna ditt företag står inför och på ett tydligt och positivt sätt redogöra kring arbetssätt och hur samarbetet ser ut med andra roller i teamen. En unik produkt och en häftig organisationskultur får en att sticka ut som ett spännande företag som utvecklare blir intresserade av. På Worko hjälper vi våra kunder att skapa detta genom storytelling om kundens företag, arbetskultur och projekt.
 3. Visa att ditt företag är en digital arbetsplats
  Det räcker inte längre att hålla fast vid gamla system och föråldrad teknik. För att locka den bästa IT-kompetensen krävs det att ditt företag är på tårna, hänger med i den digitala utvecklingen och använder den senaste tekniken – eller är beredd att investera i den för att kunna locka rätt person. Vissa arbetsplatser har exempelvis anammat det nya begreppet “BYOL” – vilket står för Bring Your Own Language, och handlar om att utvecklaren själv får välja vilket programmeringsspråk denne trivs bäst med och vill använda på sin arbetsplats.
 4. Nätverka och se till att synas på rätt ställe
  Försök att sätta dig in i vad som är viktigast hos en arbetsgivare bland kandidaterna du söker till ditt företag. Kartlägg vilka kanaler och forum de vistas i och se till att ditt företag är synliga i just dessa kanaler. Om du känner en programmerare eller utvecklare kanske du kan träffa den personen på en fika och frågan om den känner några branschkollegor som just nu söker jobb. Ett annat alternativ är att dra nytta av de stora nätverk av kandidater som rekryteringsbolagen sitter på. Worko har byggt upp vårt nätverk av kandidater inom IT under flera år.