5 saker att tänka på när du intervjuar passiva kandidater

I branscher där det råder en hög kandidatbrist är ofta de mest kompetenta kandidaterna passivt arbetssökande. De kan tänka sig att byta jobb –  men bara om rätt erbjudande dyker upp. På Worko har vi tillgång till passiva och intervjuklara kandidater. I det här inlägget ger vi dig fem tips på hur ni lyckas intervjua passiva kandidater och få dem att vilja ta steget och byta jobb:

  1. Lägg tid på att skapa dig en bild av kandidaten och deras unika situation. Identifiera potentiella smärtpunkter i deras nuvarande roll och vilka faktorer kan locka dem till att byta arbetsgivare. 
  2. Anpassa din kommunikation utifrån detta och använd storytelling för att bygga berättelsen om er som företag och vad som gör er unika. Vad får er att sticka ut bland konkurrenterna? Lyft er företagskultur, utvecklingsmöjligheter och förmåner och kommunicera detta på ett kraftfullt sätt för att attrahera kandidaten.
  3. När du väl lyckats locka en passiv kandidat att träffa dig bör du ha i åtanke den inte aktivt sökt jobbet. Undvik att se ert första möte som en intervju utan snarare en chans att lära känna varandra. 
  4. Kom ihåg att kandidaten intervjuar dig lika mycket som du intervjuar den. Undvik att ställa de klassiska intervjufrågorna tills ett verkligt intresse har fastställts mellan båda parter. Var lyhörd för att kandidaten också har frågor till dig och besvara dem ärligt, medan du långsamt säljer in dig som arbetsgivare. Målet är att få kandidaterna att känna sig uppvaktade, men inte jäktade.
  5. Att byta jobb är ett stort beslut, inte minst för den kandidat som fram tills nyligen inte sökte jobb. Inledningsvis behöver du ge personen tid att tänka över erbjudandet. När kandidaten väl visat intresse gäller det att inte dra ut på processen. Återkoppla snabbt – och vinn den passiva kandidaten. 

Worko har tillgång till passiva kandidater som inte söker jobb just nu, men som kan tänka sig att byta om något bättre dyker upp. Läs mer om hur du maximerar din rekrytering med Worko här!