Så påverkas arbetsmarknaden av ett tredje år med pandemi

År 2022 blir det tredje året då världen lever med en pandemi. Om de första två åren handlade om krishantering kan vi nu se förändringarna ur ett större perspektiv. Frågan är om vi verkligen kommer gå tillbaka till hur det var innan, eller synen på arbetsplatsen är förändrad nu.  

Här är tre punkter på hur arbetsmarknaden påverkas av ett tredje år med pandemi

  1. Distansarbetet fortsätter – frivilligt
    Under pandemin har många, vare sig man velat eller inte, fått testa på arbete på distans. Även om det finns nackdelar med hemmakontoret, är det också många som har sett fördelarna – som att man kan sitta var man vill, ha ansvar under frihet och jobba utan att chefen hänger över axeln. Även om vi förhoppningsvis kan börja gå tillbaka till en mer normal vardag, måste HR-arbetet göra det möjligt för de anställda att få välja själv var man ska sitta.
  2. Inkludering är nyckeln på en hektisk arbetsmarknad
    Efter två år av relativ stiltje på arbetsmarknaden börjar nu behovet av nya anställda vakna till liv igen. Plötsligt finns det nästan fler jobbannonser än jobbsökanden, vilket leder till att talangerna snabbt blir tagna och är borta från marknaden. De som rekryterar måste börja ta mångfald i beaktning. Personer med rätt erfarenhet och egenskaper finns fortfarande, om man kan se förbi sina egna fördomar. Alla måste välkomnas in i mixen. I HR-branschen har man alla möjligheter att ta sitt ansvar och göra världen till en bättre plats!
  3. De anställda kommer först, inte organisationen
    Begreppet Human Resources avslöjar vad som är den allra viktigaste aspekten av jobbet: människorna. Andra chefer kan göra det till sitt uppdrag att sätta företagets bästa i första rummet. När hemarbete råder och gränserna mellan arbete och personligt liv suddas ut måste HR också följa med sina anställda. Att se till att det finns stöd för saker som sker utanför själva arbetsplatsen, som den psykiska hälsan, ekonomin eller familjelivet, ger ett positivt värde som smittar av sig på arbetsprestationen. Det gör också arbetsplatsen mer attraktiv för potentiella nya kandidater. Win win!