IT-arkitekt – en högt efterfrågad kompetens

Efterfrågan på IT-kompetens är stor. Inte minst när det kommer till seniora roller inom IT-branschen, som exempelvis IT-arkitekt. Rekryteringsföretaget Worko, som är specialiserade på att rekrytera inom IT-branschen, ger sina bästa tips för att rekrytera seniora roller inom IT.

Du som ska rekrytera en IT-arkitekt har förmodligen redan full koll på hur svårt det kan vara att hitta rätt kompetens. Konkurrensen om arbetskraften är stor och många av de bästa på området har redan jobb de trivs bra på, och deras arbetsgivare är ofta inte sena med att skämma bort dem med förmåner. När man ska rekrytera eftertraktad kompetens är det viktigt att vara proaktiv. Vi på Worko gör detta genom att jobba med strategisk kompetensförsörjning. Vi rekryterar inte bara då det uppstår ett behov hos våra kunder, vi rekryterar löpande för att tillgodose hela årets behov. På det sättet har vi alltid kandidater med rätt IT-kompetens redo för våra kunder. Läs mer här om hur vi arbetar med proaktiv rekrytering.

När det väl är dags att rekrytera en IT-arkitekt så finns det ett antal egenskaper hos kandidaten som ofta brukar leda till en lyckad matchning. Vi listar dem här nedan:

  • Gillar att vara “spindeln i nätet”. IT-arkitekten är spindeln i nätet och har en övergripande helhetskoll på IT-strukturen inom företaget eller organisationen. IT-arkitekten behöver också ha väldigt god förståelse över hur verksamheten fungerar. En IT-arkitekt som genuint tycker om att vara “spindeln i nätet” är därför extra eftertraktad bland arbetsgivare.
  • Bra på att kommunicera. IT-arkitekten har ofta den viktiga rollen som länk mellan utvecklarna och användarna av tekniken. I det dagliga arbetet har de ofta kontakt med många olika människor. En IT-arkitekt som tycker om, och är duktig på, att kommunicera är därför guld värd för arbetsgivaren.
  • Bra på att arbeta strategiskt. IT-arkitekten lägger upp strategin för hur IT-systemen som används inom verksamheten ska byggas upp och hur de ska struktureras och användas. Att vara vass på att tänka strategiskt är därför en viktig egenskap i rollen som IT-arkitekt.