Employer branding – Guide i 11 steg
Vikten av employer branding har aldrig varit större och arbetsgivarvarumärket är det mest avgörande i kandidaternas val av arbetsplats idag. Men var ska man börja och hur gör man egentligen för jobba med sitt arbetsgivarvarumärke? Läs vår guide för att komma igång och jobba aktivt med employer branding på ert företag.
Vad är Employer Branding?
Employer branding hjälper er inte bara att anställa nya medarbetare, utan skapar också en stark företagskultur och kan minska kostnader för marknadsföring och personalomsättning. Att ha ett välrenommerat arbetsgivarvarumärke är ett måste för en organisations strategi eftersom det hjälper företag att rekrytera bättre kandidater, minska anställnings- och marknadsföringskostnader och förbättra produktiviteten.
Innan du börjar se över din arbetsgivarvarumärkesstrategi måste du först se över din nuvarande taktik för att förstå vad som fungerar och vart du bör rikta dina ansträngningar framåt. Därefter kan du tillämpa följande punkter beroende på vad just ert företag behöver stärka.
Här är 11 steg för att komma igång med er employer branding
1. Gör medarbetarundersökningar
Ett bra ställe att börja är hos dina egna anställda. Samla in feedback genom medarbetarundersökningar kring dina anställdas upplevelse och identifiera vad som gör att de stannar på ditt företag och vad som skulle kunna få dem att tänkas lämna arbetsplatsen. Fråga dem också i undersökningen om hur de först hörde talas om ditt företag och var de sökte. Detta kommer att ge dig insikt om de plattformar som lockar toppkandidater.
Anställda och kandidater är företagets mest värdefulla tillgång, så det är viktigt att faktiskt behandla dem som det, ta till sig av feedbacken på medarbetarundersökningarna och se till att de blir nöjda. Era anställda kommer även vara med och sprida budskapet om sin erfarenhet av ditt företag, antingen online eller personligen, oavsett om det visar upp ditt företag som en bra arbetsplats eller som en mindre önskvärd arbetsgivare.
2. Sätt mätvärden och KPI:er med er employer branding
För att säkerställa att dina ansträngningar ger resultat, fastställ vilka värden du planerar att mäta och följa upp. Efter att ha granskat det aktuella tillståndet för ditt arbetsgivarvarumärke har du en god uppfattning om de områden som behöver förbättras. Det är de mätvärden du vill fokusera på. Här är några rekryteringsmått att tänka på:
- Retentionsgrad
- Ansökningstakt
- Anställningskälla
- Medarbetarnöjdhet
När du har valt de mätvärden som ska spåras kan du upprätta en baslinje och ställa in ett spårningsschema. Detta hjälper dig att mäta resultaten av dina ansträngningar under de kommande månaderna och åren.
3. Se över era kärnvärden och mission
Människor bryr sig mer än någonsin om vem de arbetar för och hur deras arbete påverkar företaget och världen omkring dem. Om du inte redan har gjort det, skriv ner ditt företags kärnvärden, affärsidé och mission. Om det var ett tag sedan du skapade dina kärnvärden, överväg att granska dem för att säkerställa att de matchar den nuvarande företagskulturen och visionen för ditt företag och ditt varumärke.
Du kan både skapa och skriva om dina värderingar och uppdrag genom att samla en fokusgrupp med erfarna medarbetare som vill vara med och påverka företagets kärnvärden. Be dem att skriva ner de centrala delarna som utgör ditt företag och dess vision, och finslipa data för att identifiera gemensamma drag.
4. Förbättra ert interna employer brand
Dina anställda är din största tillgång – de känner till ditt varumärke och påverkar alla aspekter av din verksamhet från topp till botten. För att förbättra ditt rykte som arbetsgivare för arbetssökande måste du först hantera ditt interna arbetsgivarvarumärke. Om du anställer rätt personer och erbjuder ett tydligt och korrekt medarbetarvärde, bör ditt interna arbetsgivarvarumärke vara organiskt starkt.
Identifiera smärtpunkter och åtgärda dem snabbt, innan de eskalerar. Och när du bygger ut och utvecklar ditt arbetsgivarvarumärke, håll ditt interna team informerat om framsteg och förändringar. De kommer att vara bättre rustade att hjälpa dina ansträngningar och se till att dina meddelanden och innehåll är på varumärket oavsett var eller hur kandidater lär sig om ditt företag.
5. Investera i er företagskultur
Ditt arbetsgivarvarumärke kommer att spegla din företagskultur, så om du har en dålig organisationskultur kommer det att reflekteras på ditt arbetsgivarvarumärke och påverka alla aspekter av din verksamhet. Om du bygger en stark företagskultur kommer du att ha lättare att behålla ditt teams positiva energi och därmed arbetsgivarvarumärket.
Oavsett tillståndet i din kultur bör du alltid testa nya företagskulturidéer för att kontinuerligt förbättra upplevelsen för ditt team och locka kandidater att söka. Dessutom, ju bättre din företagskultur är, desto enklare (och roligare) blir det att skapa bra innehåll till er employer branding.
6. Förstärk era förmåner
Lyft fram och stärk de aspekter av dina anställdas förmåner (Employee Value Proposition) som tilltalar de arbetssökande mest under hela din strategi för varumärkesbyggande. De två främsta sakerna kandidater söker efter när de överväger en roll är lön och förmåner. En av de mest frustrerande saker som kandidater upplever under sitt jobbsökande är när företag inte delar tillräckligt med information om sina förmåner.
Förmånerna spelar en stor roll för dina anställdas tillfredsställelse och för att attrahera toppkandidater, så ta dig tid att granska allt du har att erbjuda. Fråga era anställda för att förstå vilka förmåner de tycker om och använder mest, och vilka de skulle vilja lägga till. Att investera i förmåner av hög kvalitet kommer både att öka din retentionsgrad och din ansökningsfrekvens.
7. Implementera employer branding i er rekryteringsstrategi
När du väl har en stark förståelse för vad ditt arbetsgivarvarumärke är, är nästa steg att skapa en handlingsplan för att bygga upp ditt varumärke och upprätthålla ett bra rykte hos arbetssökande och intressenter. Det är där din marknadsföringsstrategi för rekrytering kommer in.
Även om du inte kan kontrollera varje aspekt av ditt rykte, kan du implementera en sammanhållen strategi för att dela viktig information om ditt företag och dess anställda i varje skede av rekryteringens livscykel. Att göra det hjälper dig att attrahera och engagera topptalanger samt vårda relationer med kandidater och redan anställda.
Om du inte redan har en marknadsföringsplan för rekrytering, rådgör med ditt marknadsföringsteam för att förstå hur de presenterar ditt företag som arbetsgivare och hur ni kan arbeta tillsammans.
8. Identifiera kandidat-personas
Varje gång du öppnar en roll, skapa en ny kandidat-persona för att hjälpa dig att identifiera den person ni vill nå. Dessa personas kommer att indikera var och hur du ska använda ditt arbetsgivarvarumärke för att attrahera rätt kandidat.
Kandidat-personas bör inkludera information som expertis och färdigheter, mål, geografisk plats, vilka kanaler de är aktiva i och vad som tilltalar dem.
Begränsa vilka plattformar toppkandidater sannolikt kommer att besöka. Till exempel, om du letar efter en erfaren mjukvaruutvecklare, är det mer sannolikt att du kommer i kontakt med dem på GitHub än på Instagram, men om du letar efter en marknadsförare är Instagram ett bättre val. Ta även er kandidat-persona i beaktning i språk och utformningen av er annons.
9. Skapa en contentkalender
Innehåll är allt i en marknadsföringsstrategi för employer branding och rekrytering. Du kommer alltid behöva uppdatera gammalt och skapa nytt innehåll, så för att hålla ordning på allt är det bäst att skapa en contentkalender. Detta gör att du kan sätta tydliga deadlines, säkerställa att ditt team är med på din strategi och sedan mäta hur de olika aktiviteterna har gått.
På kort sikt kan du ta fram enkla medarbetarspotlights och visa upp miljön och aktiviteter från kontoret. Din långsiktiga strategi kan dock ta månader av förberedelser för att skapa rekryteringsvideor, hålla i rekryteringsevenemang och uppdatera er karriärsida. Att organisera allt ert innehåll i en kalender gör det lättare att hantera och underhålla.
10. Rekrytera i sociala medier
När ca 80 % av dagens arbetssökande söker jobb på sociala medier, gäller det att ha en stark närvaro i de här kanalerna för att bygga upp kandidaternas förtroende och intresse, och uppmuntra dem till att söka jobb.
Sociala medier är unika genom att de tillåter företag att vara mer autentiska och transparenta med de arbetssökande, så använd det till er fördel. Ge liveuppdateringar om händelser på kontoret och teamutflykter. Visa upp den roliga och udda sidan av ert team och de unika individuella personligheter som utgör er kultur.
Många arbetssökande spanar in ett företags närvaro i sociala medier för att bättre förstå kulturen och det dagliga livet för sina framtida kollegor, så håll innehållet färskt och relevant.
Med de undersökningar du gjort tidigare borde du nu veta vilka plattformar som dina kandidatpersonas är mest benägna att engagera sig i.
Gör din research för att förstå hur du kan optimera ditt innehåll och din strategi för funktionerna på varje plattform. Även om en del innehåll kan återanvändas på olika plattformar, kommer det definitivt att behöva justeras baserat på de tillgängliga funktionerna och den specifika målgrupp du riktar dig mot på varje plattform.
11. Var autentisk och transparent
Kandidater är smarta; de kan se när ett företag är inte är uppriktigt med sitt arbetsgivarvarumärke. Framhäv de bästa delarna av ditt företag, men gör det på ett sätt som är sant för ditt varumärke och din personal.
Enkäter och undersökningar är utmärkta sätt att samla in feedback och bedöma om ditt arbetsgivarvarumärke verkligen speglar dina nuvarande anställdas erfarenheter eller inte. Att begära introduktions- och exitintervjuer är ett annat bra sätt att få feedback från både personer som är bekanta med ditt arbetsgivarvarumärke från ett externt perspektiv och från personer som har levt din kultur i första hand.
Det finns verkligen inte något fel sätt att skapa ett arbetsgivarvarumärke. Varje företag kommer att hitta olika vägar och strategier som fungerar bäst för dem, och dessa taktiker kommer utan tvekan att förändras över tiden. Att hålla employer branding i fokus kommer att hjälpa dig att skapa innehåll som verkligen speglar det fantastiska företag och den kultur du har skapat. För fler tips, kolla in mer av vårt innehåll för att fortsätta att förbättra ditt arbetsgivarvarumärke.
På Worko hjälper vi er att presentera ert företag till kandidaterna på bästa sätt. Läs mer om hur vi jobbar med proaktiv rekrytering här.